ı sesini materyaller yardımıyla eğlenceli bir şekilde öğrendik.
1. Sınıf I Sesi Öğretimi Ders Planı
Türkçe dersi ı sesi öğretimi ders planı ile ilgili görseller planın sonunda yer almaktadır.
I. Biçimsel Bölüm
- Ders: Türkçe
- Ünite: Ses Esaslı İlk Okuma Yazma
- Konu: "I" harfi
- Süre: 40 dakika
Yöntem ve teknikler
Tümevarım yöntemi, sözlü anlatım yöntemi, yazılı anlatım yöntemi, çözümleme ve birleşim yöntemi, soru-cevap tekniği, sesli okuma tekniği, gösterip yaptırma tekniği, beyin fırtınası tekniği.
Kaynak, Araç-Gereç, materyaller
- Harf küpü
- Etkinlik Kağıtları
- Video
- "I-ı" harfinin gösterildiği şablon
- İlgili Görseller
- Çalışkan Arı Yayınları etkinlik kitabı
Gezi, Gözlem ve Ödev
Deste oluşturdukları metni eve gidince resmetmeleri istenir.
Hedefler
- Sesi hisseder, tanır ve ayırt eder.
- Harfi okur ve yazar.
- Harften heceler, hecelerden, kelimeler, kelimelerden cümleler oluşturur.
- "I-ı" harfine kadar verilen harflerin bulunduğu metinleri okur.
II. Dersin İşleniş Bölümü
A. Hazırlık/Giriş Etkinlikleri (Yaklaşık 1/4 süre)
Dikkat Çekme (Konuya Yöneltme)
Öğrencilerin dikkatini çekmek amacıyla derse video ile başlanır. Öğrencilere bugün "ı" harfini öğrenecekleri söylenir. Ardından harfin yazımı anlatılır ve harf küpü üzerinde öğrenciler ile yazımlar gerçekleştirilir.
Güdüleme-İstekli Kılma (Neden Öğrenilmeli?)
Çocukların içinde "ı" sesi geçen kelimeleri ve cümleleri fark edip, okuyup yazabilmeleri, bu sesle ilgili farkındalık kazandırılması sağlanır.
Gözden Geçirme
Daha önce öğrendikleri sesler ile "ı" sesini birleştirerek heceler oluşturulur. Oluşturdukları hecelerden de kelimeler oluşturmaları istenir.
Hece kartları ile tahtada kelimeler öğrenciler tarafından oluşturulur bu kelimeleri defterlerine yazmaları istenir.
Kelimeler oluşturulduktan sonra öğrencilerin üçerli gruplara ayrılmaları istenir ve bulmaca etkinliği dağıtılır.
Hedef-Davranışı Söyleme
Öğretmen tarafından öğrencilere bu deste "ı" harfini öğreneceklerini bununla ilgili cümleler kurabilme ve kısa cümlelerin olduğu metinleri okuyabilme ve yazabilme becerisine kavuşabilecekleri söylenir.
Geçiş-Açıklama
Öğretmen, öğrencilere izlettiği ve gösterdiği fotoğrafların ardına öğrencilere hissettirdiği "ı" harfinin yazımına geçeceğini söyler ve "ı" harfinin yazımını anlatır.
B. Geliştirme-Sunu/Geliştirme Etkinlikleri (Yaklaşık 2/4 süre)
Öğretmen sınıfa girer ve öğrencilere o günkü kazanımın gerektirdiği "ı" harfinin öğretimiyle ilgili bir video izletir. Videodaki "ı" harfini tanıyan öğrenciler bu dersteki harfi sezmiş olurlar bunun ilerisinde ise öğrencilere bunu destekleyecek bir de fotoğraflar gösterilir. Fotoğraflarda da "ı" harfine aşina olan öğrenciler artık tam anlamıyla "ı" harfini öğrenmeye hazır hale gelmişlerdir. Onlara "ı" harfini tanıtma başlığı altında konuyla ilgili video ve fotoğraflar ile dikkatleri toplanmış ve "ı" harfini öğreneceğini hisseden öğrenciler gördükleri ve izledikleri video ve fotoğraflarda bu harfi tanıyarak güdülenmişlerdir. Sıra ise onlara bu harfin yazımını anlatmaya gelmiştir. Öğretmen, öğrencilere "ı" harfinin yazımının, yönlerinin gösterildiği bir kartondan materyal hazırlamıştır. Bu materyal sayesinde öğrenciler defterine harfi hangi boşluğa ne derecede büyük ve hangi sırayı ve yönleri de takip ederek yazacağını görerek öğrenmiş olur. Öğrencinin bu sayede görsel zekâsı da geliştirilmiş olur. Öğrenciler için hazırlanan diğer bir materyal olan harf küpünün yardımıyla da öğrencilere yazımı gösterilen "ı" harfi tanıtılmış olur. Sıra ise bu öğrencilerin gördükleri bu kadar şeyden sonra "ı" harfinin olduğu hecelerle kelimeler oluşturabilmesini beklemeye gelmiştir. Öğretmen de tahtada gösterdiği "ı" harfinin geçtiği heceler ile kelimeler oluşturmasını öğrencilerden bekler ve onlardan dönüt alarak ne kadar kavradıklarını da görmüş olur. Öğretmenin hazırladığı bulmaca ile bu kazanımlar desteklenir.
Harfi tanıyan öğrencilerden kelime oluşturulması istenmiştir. Öğrencilerin öğrenmesini parçadan bütüne doğru yürüten öğretmen aslında tümevarım ilkesini de kullanarak sıradaki parça olan kelimelerden kısa cümleler kısa cümlelerden de kısa metinler oluşturabilmeye gelmiştir. Öğrencilerden öğrendikleri kelimelerden yararlanarak en az üç cümlenin olduğu bir metin yazmaları beklenir. Öğrencilerden harika metinler oluşturulması beklenemez önemli olan onların öğrendikleri bilgileri daha etkili bir şekilde kullanabilmeleri ve günlük hayata dönüştürebilmelerini sağlamak ve ona faydasını gösterebilmektir.
C. Sonuç Etkinlikleri (Süre-2-5 dk.)
Özetleme
Öğrencilere bugünkü öğrendikleri harfi ve yaptıkları etkinlikleri hatırlatılır ve kısaca neler yapıldığının üzerinden tekrar geçilir.Ödev
Öğrencilerden dersin sonunda bir sonraki ders için öğrendikleri bilgiler ve harf doğrultusunda bir resim çalışması yapması yapmaları beklenir.Tekrar Güdüleme
Öğretmen, bir sonraki derste bu harfle ilgili de daha çeşitli etkinlikler yapılacağını daha da çok pekiştirileceğini söyler. Ve yaptıkları resimleri de öğrencilerden isteyenlerin anlatabilecekleri konusunda bilgilendirir.III. Değerlendirme (Sınama Durumu) Bölümü (Yaklaşık 1/4 süre)
Öğrencilere "ı" harfinin geçtiği ve o harfin geçtiği ve oluşturduğu kelimeleri bulması için bu dersin öncesinde öğretmen tarafından bir bulmaca hazırlanmıştır. Ders arasında bu bulmaca öğrencilere gösterilir ya da dağıtılır. Gruplar halinde öğrencilerin bulmacayı yapabilmeleri sağlanır ve eksikleri gözlemlenip geri bildirim verilir. Sonrasında öğrencilerin kelime oluşturmalarına sonrasında cümle ve daha sonrasında metin oluşturabilirlik seviyesine bakılıp geri dönütler verilir.
Dersin içerisinde kullanılan materyaller ve etkinlikler
"I-ı" Sesi Şablonu
Harf küpü materyali:
Bulmaca:
Kelime oluşturma etkinliği:
Türkçe dersi ı sesi öğretimi ders planı ile ilgili görüşlerinizi yorum yaparak bize bildirebilirsiniz.
Sınıf öğretmenliği okuyorum ve şu aralar sunumlarımız o kadar çok ki bu tür örnek ders planlarını görmek çok yardımcı oluyor.Emeğinize sağlık..
YanıtlayınSilMesleğiniz ülkemiz için çok önemli önünüzde düğmelerimi ilikliyorum. Sizler ve işini şuan icra etmekte olan öğretmenler için böyle bir içerik oluşturduk faydalı olabildiysek amacımıza ulaşmışız demektir.
SilÇok teşekkür ederim. Benim de G sesi sunumum vardı. Çok yardımcı oldunuz emeğinize sağlık
YanıtlayınSilÖdevlerinizde yardımcı olabildiğimiz için çok mutlu olduk sayın okur. Ziyaret ve yorum için biz teşekkür ederiz.
SilBu konulara bu kadar ayrıntılı değinmeniz çok güzel olmuş çok farklı sitelere baktım ama hiç birinde bu kadar detaylı bulamamıştım çok teşekkürler.
YanıtlayınSilSunumu ve materyalleri olabildiğince bol içerik ve genişletilmiş anlatımla sunmaya özen gösterdik. Yardımcı olduğumuzu bilmek bizi mutlu ediyor. Ziyaret için teşekkürler.
SilBaşarılı bir yazı olmuş tebrikler.
YanıtlayınSilTeşekkür ederiz.
SilKonudan sonra yorumları da okudum da gerçekten de sunum ve materyal açısından oldukça güçlü bir anlatım olmuş. Özellikle sınıf öğretmenliği okuyan öğrenciler için değerli bir kaynak oluşmuş.
YanıtlayınSilGüzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz.
SilMerhaba. Ne kadar detaylı bir paylaşım bu. Sınıf öğretmenliği okuyanlar sanırım bir hayli yararlanabilir bu bilgilerden. Emeğinize sağlık.
YanıtlayınSilUmarız arkadaşlarımıza yardımcı olmuşuzdur. Teşekkür ederiz.
Silçok şükür bu günler geçti :))
YanıtlayınSilBizim içinde geçti ama hala uğraşıyoruz :))
Silöğretmenlik okuyanlar ve çocukların eğitimine katkı sağlayanlar adına güzel bir paylaşım olmuş gerçekten.
YanıtlayınSilUmarım yardımcı olmuşuzdur. Teşekkürler.
SilElinize sağlık gerçekten çok ayrıntılı ve açıklayıcı bir anlatım olmuş.
YanıtlayınSilTeşekkür ederiz güzel yorumunuz için :)
SilGüzel anlatım. Elinize sağlık.
YanıtlayınSilTeşekkür ederiz.
SilTek kelime ile Harika bir yazı olmuş.
YanıtlayınSilHem sınıf öğretmenleri için hemde çocuğu yeni okula başlayacak olan bizler için süper bir paylaşım. Emeğinize sağlık
Çok teşekkür ederiz güzel yorumlarınız için. Az da olsa yardımcın olabildiysek ne mutlu bize.
SilÇok başarılı bir çalışma olmuş tebrik ederim emeğinize sağlık.
YanıtlayınSilÇok teşekkür ederiz yorumlarınız için beğenmenize sevindik.
SilŞimdi buradan bakınca ne kadarda kolay görünüyor. kolay gelsin.
YanıtlayınSilÇok sağ olun. Zor gözükebilir ama uğraşması çok zevkli.
SilHer harf için ayni yöntemler kullanilabilir ama öğrencilerin derse ulgisini çekmek gerekiyor öğrenciler sürekli yeni şeyler görmek ister bu konularla ilgili başka paylasımlariniz olacak mi merakla bekliyorum
YanıtlayınSilDiğer sesleri de tamamlamaya çalışıyoruz. Teşekkür ederiz güzel yorumunuz için. Takipte kalınız.
SilEğitimciler için çok kapsamlı bir içerik olmuş. Emeklerinize sağlık.
YanıtlayınSilUmarım yardımcı olabilmişizdir. Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.
SilÇok güzel bir yazı olmuş. Bu sitede bu konulara değindiğinizi fark etmemiştim. Küçük.ogluma biraz öğretmek istiyorum. Adımlarınızı uygulayacağım, sevgiĺer
YanıtlayınSilAslında çok planlarımız var ama zamanla yazıyoruz. Hepsini yapmaya çalışacağız. Oğlunuza sevgiler.
SilGerçekten çok faydalı bir yazı olmuş. Bazı sesler öğrenme aşamasında hem çocuklar için hem veliler için bir eziyete dönüşüyor :)
YanıtlayınSilHer sesin kendine özgü öğretiş biçimi var. Öğrenme aşamaları çok yorucu ve sıkıcı geçebiliyor bazen. Ziyaret ve yorum için ayrıca teşekkürler.
Silşimdilerde galiba ışıl ılık süt iç fişleri var.. emin değilim ama..
YanıtlayınSilEski fişler sizin dediğiniz gibi de değişti. Ama tam olarak yeni fişlerdeki kelimelere hakim değiliz şuan.
SilNe kadar detaylı bir paylaşım yapmışsınız.Sınıf öğretmenliği okuyanlar ve alfabeyi öğreten veliler için yararlı bir kaynak.Emeğinize sağlık.
YanıtlayınSilTek temennimiz yardımcı olmak. Umarım yardımcı olabilmişizdir. Teşekkürler.
SilI sesi öğretim ders planı ile ilgili yazınız son derece açık ve net olmuş teşekkürler.
YanıtlayınSilTeşekkürler güzel yorumunuz için.
SilValla bravo tüm öğretmen ve adaylarına çok emek var gercekten.
YanıtlayınSilTüm öğretmen adayları bir gün ataklarında aynı emeği öğrencileri için de gösterecekler emin olun.
SilI sesi öğretimi ders planında bulmaca etkinliği çok güzel olmuş. Öğrencilerin eğlenerek öğrenebileceği bir etkinlik olmuş.
YanıtlayınSilTeşekkürler. Beğenmenize sevindik.
SilI sesi ders planı her zaman ki gibi özenle anlatılmış sizin bloğunuz bir çok öğretmene ışık oluyor elinize sağlık
YanıtlayınSilÇok teşşekür ederiz bu kıymetli yorumunuz için.
SilSiteniz alfabeyi yeni öğrenen çocuklar için bulunmaz bir kaynak.Emeğinize sağlık.
YanıtlayınSilGüzel yorumunuz için teşekkürler.
Silçok acil Ğ sesi planı lazım yardım edebilirmisiniz
YanıtlayınSilSınıf öğretmenliği okuyorum. Ve sunumum için ders planı hazırlamaya ihtiyacım vardı. Yardımınız için çok teşekkür ederim. :)
YanıtlayınSil